Nimeto Utrecht | sKribble
Nimeto Utrecht

Nimeto Utrecht

Creëer je eigen pad

Op de middelbare school was ik een leerling waarvan leraren hoopten dat ze mij niet in de les hadden. Grenzen opzoeken en de boel op stelten zetten was toch wel mijn dagelijkse missie.

Sommige van mijn klasgenoten hadden al snel een duidelijk oog op de toekomst en die wisten dus waarvoor ze het deden. Ik niet. Ik had geen idee wat ik leuk vond, waar ik goed in was en wat ik verwachtte van het later-als-ik-groot-ben leven. Na mijn middelbare school heb ik niet op 1 maar op maar liefst 2 hotelscholen gezeten omdat ik dacht dat de horeca wel wat voor mij zou zijn. Ook daar waren zij mij liever kwijt dan rijk.

Waarom had ik geen duidelijk doel voor ogen? Waarom lukte het mij niet? Na een aantal jaar overal en nergens gewerkt te hebben werd ik via via geattendeerd op het Nimeto in Utrecht. Een school voor creatievelingen. Nou dat sprak mij wel aan!

Zodoende ben ik dus op relatief late leeftijd (24 jaar), in 2005, gestart met de opleiding Vormgever Reclame, Presentatie en Communicatie. Wat een verademing, geen saaie lesstof maar dingen creëren. Met je handen, met je hoofd en zo nu en dan samen in groepsverband. En of het nu kwam doordat ik mijn pubertijd inmiddels achter mij had gelaten of door de niet-altijd-enerverende werkervaring die ik had opgedaan, ik wist meteen dat ik nu op mijn plek zat. Dit ging ik DOEN.

Het Nimeto heeft mij - naast het vak an sich - geleerd dat ik verder moet kijken dan een eerste blik of ingeving. In de breedste zin van het woord. En ik heb geleerd om te leren benoemen waarom iets mooi, passend of een goed idee is. Dat laatste, het benoemen, valt overigens na zoveel jaar ook nog niet altijd mee kan ik zeggen. ;)

Mijn passie zit (en dat komt misschien ook door de periode waarop ik op het Nimeto heb gezeten) in de hoek van de offline media. Hét drukwerk. Tastbare dingen maken die je kan ruiken en voelen en die niet in een tijdlijn naar beneden wegzakken in de krochten van het internet. Er is toch niks leuker als dat een door jou met liefde gemaakte brochure op de mat ligt bij duizenden huishoudens?

Sinds mijn diploma in 2009 heb ik er ruim 12 jaar werkervaring op zitten bij allerlei soorten bedrijven. Ook hier veel geleerd en nog meer meters gemaakt. Op dit moment ben ik werkzaam als grafisch vormgever bij Frankwatching te Utrecht. Voor het eerst in mijn carrière werk ik in een heus studioteam en ook hier leer ik weer van. Waar ik voorheen de opdrachtgever of mijn leidinggevende redelijk kon sturen naar mijn favoriete ontwerp komen nu mijn geleerde overtuigingskills naar boven om mijn (creatieve) collega’s te overtuigen.

Een tough crowd kan ik wel zeggen.

Ik blijf wie ik ben en ook nu ik 37 jaar ben, heb ik nog steeds geen duidelijke toekomstdroom voor ogen als in ik wil graag voor mijzelf beginnen of ik wil leidinggevende van een team worden. Voor mij is het belangrijk dat ik gelukkig word van de plek waar ik zit en dat ik uitdaging vind in hetgeen wat ik doe. De creativiteit zoek ik zelf op. In alles wat ik doe.

Het moraal van mijn verhaal en daarmee ook meteen mijn advies (klinkt ouderlijk eng) voor anderen: Laat je niet ontmoedigen als anderen je voorbij gaan want dat zegt helemaal niks over jou. Creëer je eigen pad.

Bron: Community Nimeto Utrecht