Tijdcapsule | sKribble
Tijdcapsule

Tijdcapsule

Hoorn des Tijds 2046

Het idee van een tijdmachine intrigeert mij enorm! Enerzijds om te bedenken wat je zoal in een tijdcapsule stopt. Want tja hoe bedenk je nu wat leuk is om over een x-aantal jaar weer terug te zien? Wat roept het oh-ja-dat-is-waar gevoel op?

En anderzijds om te filosoferen over waar ik op dat moment in mijn leven sta en hoe de wereld er bij staat. Heb ik dan nog steeds dezelfde mensen om mij heen die ik nu liefheb? Wat is er dan allemaal mogelijk in de digitale wereld? En last-but-not-least hebben we met elkaar voldoende geïnvesteerd in het behoud van de aarde, natuur en dieren?

Ik wou erg graag meedoen aan dit (voor mij fascinerende) kunstproject¹ en dus heb ik ook een tijdcapsule gehaald. Mijn hoofd heb ik meerdere malen gebroken over de vragen; wat doe ik er in, wat is leuk, wat is haalbaar?

Maar het is gelukt, ik was op tijd! Zie hier ‘mijn’ tijdcapsule nummer 59 met daar in:

Tijdcapsule

• Krantenartikel uit de Trouw over de klimaatcrisis; moeten we in 2046 concluderen dat we echt onze eigen graf hebben gegraven?

• Plastic; hoe kijken we in 2046 tegen plastic aan? Is het dan ook nog normaal dat je in de supermarkt plastic gebruikt om bijvoorbeeld je croissantje in te stoppen om deze vervolgens thuis meteen in de prullenbak te gooien?

• Contant geld; nu heb ik zelf al haast geen contact geld meer op zak (iets wat mijn vader van 71 jaar onbegrijpelijk vindt). Bijna alles gaat al digitaal. Hoe is dat in 2046? Hebben we dan nog contant geld en zoja is de euro nog steeds onze munteenheid?

• Sigaretten; hopelijk voorgoed verleden tijd - duur, ongezond en niet nodig.

• USB stick; ik gebruik ze zelf überhaupt nog maar zelden. Bestanden deel ik via de cloud of verzend ik via Wetransfer. Hoe wisselen we in 2046 bestanden met elkaar uit?

En verder zit er nog in: een simkaart, een geheugenkaart (van maar liefst 256 MB) voor een fotocamera, een gloeilamp en een kurk van een wijnfles.

Laat de reis maar beginnen, tot over 25 jaar!

¹) De Hoorn des Tijds is een werk van Alphense kunstenaar Frits Garenfeld, ontworpen als trage tijdmachine, waarin iedere 25 jaar voorwerpen geplaatst worden door de inwoners van de Gemeente Alphen aan den Rijn. Het kunstwerk werd in 1996 geplaatst en op 1 oktober 2021 voor het eerst geopend.

Vrijdag 19 november 2021 was het moment daar om de Hoorn des Tijds weer te sluiten voor de komende 25 jaar. Ruim honderd Alphenaren haalden de voorgaande maanden een speciale tijdcapsule op bij Bibliotheek Rijn en Venen, die zij vulden met een bijzonder voorwerp, wens of voorspelling voor de toekomst.

Bron: Alphens.nl